Van het gas af! – Investeringen in duurzaamheid – Nationale Duurzame Huizenroute – Sint en Kerst

Inhoud van deze nieuwsbrief:

 Veranderingen in energie-gebruik

Sinds het verschijnen van de zomernieuwsbrief is er het nodige gebeurd in de wereld: de omvang van het ijs van de Noordpool neemt nog veel sneller af dan eerder was vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de ijsmassa van de gletsjers op Groenland en Antarctica. Ook breken er steeds vaker en ook grotere ijsplaten af van Antarctica. Regelmatig hebben we kunnen lezen dat een maand in Nederland alle warmterecords uit het verleden heeft gebroken. Ook de maand oktober gaat weer de boeken in als een record-warme maand.

Begin maart was ik een week op IJsland. In 1986 ben ik daar ook geweest. Wat mij opviel was dat het toerisme naar IJsland heel sterk is toegenomen. En ook op IJsland heeft de klimaatverandering invloed: alle gletsjers krimpen. Zo zijn drie kleinere gletsjers de afgelopen dertig jaar van de kaart verdwenen. Omdat er meer regen en minder sneeuw valt, maken de IJslanders zich zorgen over hoe het met de energie-opwekking zal gaan in de toekomst. Immers, water gaat sneller van hoog naar laag, dan sneeuw. Men vreest dat de stroomopwekking meer pieken en dalen zal kennen dan tot nu toe. En stroom is wel hèt exportproduct van IJsland. Meer weten over het weer op IJsland, aardbevingen etc? Klik hier (in het engels).

Van het gas af!

Niet voor niets komt met regelmaat het signaal vanuit Den Haag dat Nederland van het gas af moet. Alleen hoe doen we dat? Als ervaringsdeskundige – ik ben al jaren bezig mijn huis stap voor stap energiezuiniger te maken – weet ik als geen ander dat dat een hele toer is. En het gaat iedere woningbezitter veel geld kosten. Bovendien gaat het in Nederland om 300.000 woningen per jaar! Dan hebben we het nog maar niet over wie al dat werk moeten gaan doen in een tijd met een groeiend gebrek aan werknemers.

Website in ontwikkeling: Vanhetgasaf.nu

U kent mijn credo: geen woorden, maar daden. Er verschijnen in de hele wereld heel veel rapporten hoe erg het is met vervuiling en klimaat, maar er gebeurt weinig concreets. Mede daarom ben ik aktief geworden in de vloerisolatie.

Om burgers en ondernemers te helpen om van het gas af te raken, heb ik een website in ontwikkeling. Samen met andere ondernemers die in de Rabo Groenwinkel aan de Voorstraat 81 in Woerden een stand hebben (zie onder). Onze bedoeling is om mensen die belangstelling hebben om van het gas af te raken een informatieplatform te bieden, zodat duidelijk(er) wordt wat men er voor moet doen om zonder aardgas verder te kunnen leven.
Ik houd u op de hoogte!


Wat kunt u doen aan duurzaamheid?

Beperk zo veel mogelijk uw energiegebruik. Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is, gaat u dan eens kijken in de bovengenoemde Rabo Groenwinkel in Woerden. De Rabobank Rijn en Venen heeft tot het eind van het jaar een pop-up store ingericht samen met een aantal ondernemingen uit de regio. U kunt er alles vinden: van isolatie (ook Isoleermijnhuis.nu heeft een mini-stand met uitleg over vloer- en dakisolatie), isolatieglas, elektrische warmte-opwekking, energiezuinige koelkasten, elektrisch koken, warmtepompinstallatie, groen dak, water doorlatende tuin, led-verlichting, Duurzaam Woerden etc. Wist u dat de Rabobank speciale hypotheekprodukten heeft met een gunstige rente voor het verduurzamen van uw woning?

Ga er eens kijken. De Rabo Groenwinkel is open van woensdag tot en met vrijdag van 9:30 tot 17 uur. Op zaterdag van 10 tot 13 uur. Toegang gratis.

Tips voor duurzame investeringen

Isolerende voorzetwand

Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk vloeren geïsoleerd met Tonzon en een aantal keren Isobooster isolerende reflectiefoliedekens op de bodem van kruipruimtes neergelegd. Afgelopen zomer heb ik een concept ontwikkeld om koude buitenmuren van hoek- en vrijstaande woningen aan de binnenzijde te isoleren met een voorzetwand. Waarom aan de binnenzijde? Omdat spouwmuurisolatie weinig doet (RC-waarde < 1) en daardoor relatief duur is. RC-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen aan.

Het alternatief is om de buitengevel te laten slopen, dan Isobooster reflectiefoliedekens tegen de buitenkant van de binnenmuur aan te brengen en dan weer een nieuwe buitengevel te laten opmetselen. Dit kost duizenden euro’s. Isoleren aan de binnenkant kost wel ruimte (minder dan 10 cm), maar is wel veel goedkoper dan de buitenmuur wegbreken en opnieuw opmetselen. Ook is de isolatie veel beter dan van spouwmuurisolatie: RC= 3,7. Dus bijna 4 x zo goed. Klanten kunnen kiezen: ik lever het benodigde materiaal + handleiding en de klant monteert zelf of ik maak de voorzetwand voor u. Onlangs heeft een klant een voorzetwand geplaatst. Hij is er super-enthousiast over. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met mij.

Dakisolatie

Isobooster reflectiefolie isolatiedekens zijn ook buitengewoon geschikt voor het isoleren van daken. Ook voor de doe-het-zelver.

’s Zomers blijft de zolder koel (de warmte die de dakpannen uitstralen wordt teruggekaatst naar de pannen en zo weer de lucht in) en ’s winters wordt de warmte terug de woning in gekaatst. En u kunt kiezen: direct onder de pannen of aan de binnenzijde van het dak. Qua werking maakt het niets uit. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met mij.

Energiezuinige pompen

Vrijwel alle woningen hebben centrale verwarming. Bij de ketel zit een pomp die het door de ketel verwarmde water rondpompt door de leidingen naar de radiatoren. Ook vloerverwarmingsinstallaties hebben zo’n pomp. Tot ongeveer 2010 was deze pomp vrijwel altijd een wisselstroompomp. Sinds een paar jaar zijn er echter ook gelijkstroompompen. Deze gebruiken veel minder stroom dan een wisselstroompomp. Beter voor uw portemonnee en voor het milieu! Vraag uw CV-installateur. Lees meer op de site van de groene energiewinkel.

Tips voor een gezond binnenklimaat

Duurzaam en gezond ventileren

Juist als uw woning goed geïsoleerd is, is ventileren van nog meer belang om schimmelvorming te voorkomen. Alleen, ventileer niet te veel: 2 x 15 minuten per dag alle ramen tegen elkaar open is voldoende om alle vocht die tijdens uw slaap geproduceerd is uit uw slaapkamer weg te krijgen. De rest van de dag mogen de ramen gerust dicht blijven, dat scheelt weer in het binnenhouden van de warmte.

Pas op met open haarden, houtkachels en sfeerhaarden

Juist in deze periode gaan open haarden, houtkachels en sfeerhaarden weer regelmatig aan. Denkt u om voldoende toevoer van zuurstof? Bij gebrek aan zuurstof vindt snel koolmonoxidevorming (CO) plaats. CO is een giftig gas en al dodelijk voor mens en huisdier. Als u hoofdpijn krijgt als de haard aan gaat of het vuur harder gaat branden als er een deur open gaat, kan dat duiden op te weinig zuurstoftoevoer…  Ieder jaar overlijden er in West-Europa tientallen mensen door CO-vergiftiging. Meer weten? Kijk op de site van de brandweer. Op deze website staat ook een leuke kenniskwis. Goed om te kijken wat u over de gevaren van CO-vergiftiging weet.


Is uw huis al duurzaam? Geef u op voor de Nationale Duurzame Huizenroute!
Op 4 en 11 november a.s.

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route stellen bewoners van duurzame woningen op zaterdag 4 en 11 november 2017 hun huis open en delen hun kennis en ervaringen. Als klant van Isoleermijnhuis.nu heeft u ervaring met het aanbrengen van extra isolatie. Ik nodig u daarom ook van harte uit om uw huis aan te melden via www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden-huis en anderen op weg te helpen in hun zoektocht naar het energiezuiniger maken van hun woning.

Veel mensen willen namelijk wel graag hun huis energiezuiniger maken, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Uw verhaal kan iemand goed op weg helpen. Elke ervaring is welkom; ook uw ervaring met HR+-glas, zonnepanelen, warmtepomp of andere duurzame oplossingen.

Meer informatie kunt u vinden op www.duurzamehuizenroute.nl. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Nationale Duurzame Huizen Route via e-mail info@duurzamehuizenroute.nl of telefonisch via 0525-701193.


Klanten werven klanten

Het voordeel van Tonzon-vloerisolatie en Isobooster bodemisolatie is dat uw vloer warmer en uw energierekening lager wordt. Als u Tonzon-ambassadeur wordt, krijgt u na oplevering per opdracht van een nieuwe klant een bedrag van € 50,= door Tonzon gestort. Ook voor familie en vrienden elders in het land! Ik vind het uiteraard niet erg als u er bij zet dat de potentiële klant die in Woerden en omgeving woont graag door mij geholpen wilt worden. Wilt u Tonzon-ambassadeur worden? Neem dan contact met mij op.

Ook Isobooster-klanten kunnen ambassadeurspremie krijgen. Zij geven de namen en adressen van belangstellenden rechtstreeks aan mij door per mail naar ger@isoleermijnhuis.nu  Na voltooiing van de opdracht krijgen zij hun ambassadeurspremie door mij op hun rekening overgemaakt. Dit geldt ook voor opdrachten voor voorzetwanden en dakisolatie.

Kado met Sinterklaas en Kerst

Of Zwarte Piet nou wel of niet zwart mag zijn/blijven en de Kerstman wel of niet bestaat, feit is dat er met Sinterklaas en Kerst nogal eens kadootjes worden gegeven. Al eens overwogen om Tonzon radiatorfolie (voor achter tegen de radiator) of bandagefolie (voor om CV-leidingen heen) te geven? Zeer milieubewust, onbeperkt houdbaar en zeker een cadeau dat niet na enkele weken in de kliko verdwijnt of op Marktplaats te koop wordt gezet.

Bij mij goedkoper dan in de webshop van Tonzon: radiatorfolie € 10,= per pakje, bandagefolie € 15,= per pakje. Wel graag tijdig laten weten wat u wenst en in welke hoeveelheden. En wanneer u het uiterlijk in huis wilt hebben. Warm aanbevolen!

Opmerkingen, ideeën, suggesties?

Daar houd ik mij altijd voor aanbevolen. Bel of mail mij. Graag tot de volgende keer.

Getagd met , , , ,
Geplaatst in Duurzaamheid, Geen categorie

Hier kunt u zich aanmelden voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief

Deze wordt via email naar u toegestuurd
* invoer verplicht
Ik gebruik de door u aan mij toevertrouwde persoonlijke gegevens met zorg. Zie ook de privacyverklaring op deze site.